Mailing WAB: "Bezkrwawa rewolucja. Historia wegetarianizmu" na Tydzień Wegetarianizmu



W dniach 13-19 maja odbywa się Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu.
Wszystkim zainteresowanych tematem wegetarianizmu polecamy książkę – kompendium wiedzy o wegetarianizmie.




Bezkrwawa rewolucja
Historia wegetarianizmu od 1600 roku do czasów współczesnych
Tristrama Stuarta






Wydawnictwo W.A.B,
Literatura faktu, seria: z wagą
Wegetarianizm. Sposób odżywiania, sposób postrzegania  świata, postawa etyczna?
Tristram Stuart ukazuje w swojej rewolucyjnej książce, jak różnorodne i głębokie są źródła tego, co nazywamy wegetarianizmem. Wegetarianizm nie jest wymysłem XX wieku. To idea obecna w filozofii wschodu, wielkich religiach Indii, naukach starożytności i pismach ery nowożytnej. Ta książka to fascynujące stadium idei - lektura zarówno dla tych, którzy żyją bez mięsa, jak i tych, którzy nie mogą się bez niego obejść.
„Mocna rzecz. Sugestywna, wszechstronna - kopalnia wiedzy…  Argumenty Stuarta naprawdę zmieniają perspektywę”.
The New York Times Book Review
Tristram Stuart (ur. 1977) - angielski historyk i publicysta, absolwent Cambridge. Pracownik Centre for World Environmental History na Uniwersytecie w Sussex; doradza instytucjom i firmom (m.in. supermarketom i restauracjom), jak ograniczać marnotrawstwo żywności.  Bezkrwawa rewolucja jest jego debiutem książkowym (wyd. 2006 r. w Wielkiej Brytanii, 2007 r. w USA). W 2009 roku opublikował Waste: Uncovering The Global Scandal, za którą otrzymał IACP Cookbook Award w kategorii literackiej. Mieszka w Sussex, gdzie hoduje świnie, kurczaki i pszczoły.

Komentarze