W.A.B.: "O, kuchnia!" nie jest lekturą lekkostrawną - "Kill grill 3" Anthony'ego Bourdaina

Bourdain do mistrzostwa opanował sztukę autoironii, a jego dosadne i obcesowe komentarze bezlitośnie obnażają gorzką prawdę o micie sukcesu. Pełen gniewu, bezkompromisowy i impulsywny, a jednocześnie rozbrajająco pokorny, nawet na sobie nie pozostawia suchej nitki. Jego język jest soczysty, dosadny i męski, a zarazem nieco chaotyczny, niczym w relacji na żywo, gdy najważniejsze są emocje komentatora.

O, kuchnia! nie jest lekturą lekkostrawną.



Anthony Bourdain

O, kuchnia! Kill Grill 3


Literatura faktu
Premiera: 21 marca 2012
Przekład: Wioletta Lamot

Ta krewetka pochodzi ze szczególnie głębokich wód, słyszysz od mężczyzny pilnującego węgli. Wyjątkowych wód. Sam wytwarza węgiel drzewny – dwie różne mieszanki. Ruszty też są jego projektu: lśniące, nieskazitelnie czyste metalowe kwadraty, każdy unoszony i opuszczany na wybraną wysokość za pomocą obracającego się koła. Nie dodaje prawie niczego do przyrządzanych przez siebie potraw. Sól morską. Pryska je hiszpańską oliwą z oliwek z butelki z dozownikiem. Uśmiecha się, gdy kładzie przed tobą tę krewetkę, a ty zjadasz najpierw ogon, ściągając pancerzyk i pochłaniasz ją dwoma kęsami. Ale potem czas na główkę, która ukręcona czeka na ciebie obok. Podnosisz ją do ust i wysysasz sos z gorącego móżdżka, wyciskając ją jak tubkę pasty do zębów. Nastaje chwila ciszy, wtedy z zewnątrz słyszysz ciche beczenie owiec na wzgórzach. Mężczyzna uśmiecha się, zadowolony, że doceniłeś jego krewetkę.



fragment



Anthony Bourdain - (ur. 1956) - szef kuchni, pisarz i dziennikarz. Absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles. Autor kryminałów oraz książek kucharskich i „kuchennych", czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni, m.in. Kill Grill. Restauracja od kuchni, 2000; W.A.B. 2008), Bone in the Throat (2000), Typhoid Mary (An Urban Historical) (2001), Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook (2004), Głodne kawałki. Czyli musztarda przed obiadem. Kill Grill 2 (2006; W.A.B. 2011). Pisywał do gazet („The New York Times", „The Times", „The Observer" oraz „The Independent"). Prowadził popularny program telewizyjny No Reservations, poświęcony podróżom kulinarnym. Książka Kill Grill. Restauracja od kuchni została opublikowana w kilkudziesięciu językach i okazała się bestsellerem również w Polsce. Dużym zainteresowaniem w Polsce cieszą się także Głodne kawałki. Najnowsza książka Bourdaina, O, kuchnia! Kill Grill 3, święci tryumfy na rynku anglosaskim i do tej pory ukazała się w kilkunastu krajach.

Komentarze